Gunilla Holm Platou © Holm Platou

Gunilla Holm Platou © Holm Platou

gunilla holm platou

Gunilla har jobbet heltid som kunstner siden 2003 og det har vært de humoristiske og ofte melankolske kumotivene som har stått i fokus store deler av denne tiden. Hun jobber med både olje, akryl, pastell, akvarell, gouache, tegning, litografi, serigrafi og digitale fremstillingsmetoder.

Jeg har siden 2002 jobbet fulltid som kunstner, og det har vært de humoristiske kumotivene som har stått i fokus store deler av denne tiden. Jeg er glad i alle typer teknikker og jobber med olje, akryl, pastell, akvarell, blekk, gouache, fargeblyanter, tusj, litografi, serigrafi og digitale fremstillingsmetoder, for å nevne noen. Jeg elsker kunstnermateriellbutikker og prøver stadig ut nye produkter.

Siden 2009 har jeg jobbet med fugler som tema, og spesielt de utrydningstruede. Jeg tar utgangspunkt i den norske rødlista, og de fuglene som er med på den. I forbindelse med mitt engasjement for trua fugler har jeg samarbeidet tett med forskere for Norsk institutt for skog og landskap og eksperter hos WWF. 

Jeg har jobbet lenge med å finne en måte å kombinere naturalistisk tegning (som jeg er veldig glad i) med nonfigurativt maleri (som jeg også er veldig glad i), og i fuglemotivene har jeg endelig funnet frem til en formel jeg trives med. Når jeg i tillegg kan knytte kunsten min opp mot naturvern, kan det ikke bli bedre for meg som kunstner.

Men kuene mine lever ennå, og her er historien om dem:

Idéen til kuene mine kom da jeg jobbet i Spania i 2003, og det begynte som noe jeg syslet med på si på kveldene. Før dette hadde jeg kun jobbet med naturalistisk fremstilling av kuer. Folk lo da de så de rare kuene mine, og nå har det blitt de små, komiske (og noen ganger melankolske) kubildene jeg lager og selger mest av. Jeg har nok laget over 750 kubilder til nå (januar 2012). Skissebøkene er fulle av nye idéer, så jeg går ikke tom på en stund. Min bror (som forøvrig har laget nettjenesten yr.no, så jeg er er veldig stolt av ham) laget et program som plukket ut alle ord i norsk som inneholder bokstavene "ku". Det ble 13.000. Da er også bøyninger som "kunstløpkonkurransen" med.. Min mann er designer og har kommet opp med mange skisser som jeg deretter lager en original av (veldig stolt av ham også, han lager bl.a. filmplakater og barneklærne "Ugly Children's Clothing"). 

Jeg vil at tegne- og maleprosessen skal være flytende og fri, og at jeg føler meg i ett med materialene. Mye av det som driver meg er å finne de små, underlige (lykke)stunder hvor øye, hjerte, hånd, kunnskap og erfaring jobber sammen uten for mye selvbevissthet og  mental detaljstyring. Det handler om å tørre å slippe seg løs.

Holm Platou har hatt over 45 separatutstillinger og vært med på over 65 gruppeutstillinger i etablerte gallerier og kunstforeninger over hele Norge og Sverige.