Cart 0
Cart 0
 
© Svein Tybakken av Anna Berthelsen

© Svein Tybakken av Anna Berthelsen

Anna Berthelsen

Anna Berthelsen er født i Helsingborg og utdannet tekstildesigner fra Sverige og Skottland. I 1993 flyttet hun til Norge og startet som tekstildesigner for Høie. Berthelsen bor og jobber i Kristiansand og driver eget kunst- og designfirma med eget galleri og kunstkafé. Hun utmerket seg i tekstildesignbransjen gjennom en rekke priser. I de siste ti årene har brukt mer og mer tid på egne prosjekter. Berthelsen arbeider både med maleri, trykk, installasjoner, utsmykninger og inkluderende kunstprosjekter i samarbeid med barn. Berthelsen benytter akryl og mixed media i sine malerier på lerret, stål og aluminium. Både lim, sand, foto, tekst og grafiske elementer benyttes for å frem det rette uttrykket.

Maleriene preges ofte av ro. Hav og himmel er en av hennes store inspirasjoner, og mange av motivene skildrer samspillet mellom de to elementene. 

Anna Berthelsen er også med og driver “The world institute of slowness” som er en tenketank rundt “slow living”. Å leve langsomt, mener hun er en forutsetning for bærekraftig liv. Derfor er også sirkelen en av hennes viktigste formale element. Symbolet på evighet, en sterk form som tåler mye, men som samtidig innehar myke og elastiske kvaliteter. Titlene på verkene hennes bærer også i seg en klar filosofisk og moralsk idé.


 
 
Anne Kristin Hagesæther © Litteraturgarasjen

Anne Kristin Hagesæther © Litteraturgarasjen

 

Anne kristin hagesæther

Anne Kristin Hagesæther er født i Bergen i 1968, og bor og arbeider i Oslo.

Hun er utdannet illustratør ved Norfolk Institute of Art and Design i perioden 1992-94 og tok en MA ved University of Brighton 1994-95. Siden 1995 arbeidet hun lenge parallelt som illustratør og billedkunstner, men de siste årene har hun arbeidet utelukkende med maleri og grafikk.

Anne Kristins bilder er maleriske. Hun jobber mest med den abstrakte bakgrunnen og fargene. Hun bruker gjenkjennbare elementer i illustrasjonene, en knagg og en antydning. Anne Kristin gir også bildene en tittel og en ledetråd. Disse antydende figurene, et hus, båt, tekopp, kanne og så videre, er verktøykassen hennes, et arsenal som stadig utvides. Men figurene må ikke være helt definert.


CV
 
 
 
© Anne Kristine Thorsby

© Anne Kristine Thorsby

 

Anne Kristine Thorsby

Anne Krisitne Thorsby er født i 1962 i Oslo og er nå bosatt på Lillehammer. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Anne Kristine Thorsby arbeider med naturkreftene, deres bevegelse, fargene og strukturene og ikke minst lyset, som er så sterkt tilstede i hennes arbeider! - I kunsten ønsker jeg å gjøre eksistensiell motstand mot mørket like viktig som i livet, sier hun.

Et kunstneriske gjennombruddet for Thorsby var hennes Peer Gynt-utstilling i 2004. Hun ble deretter invitert til New York med utstillingen «The Kingdom of Peer Gynt» i Trygve Lie Gallery i 2006. Foruten internasjonal lansering i Firenze og New York, har hun hatt 39 separatutstillinger, fått gode kritikker, mottatt flere stipend og hatt flere offentlige utsmykkingsoppdrag

Hennes arbeider er i kommisjon i 30 av landets gallerier. Thorsby har 7 separatutstillinger og flere andre utstillingsoppdrag i en tettpakket kalender de kommende årene.

Tekst: https://www.annekristinethorsby.com/om


CV
 
 
© Alf Christian Hvaring

© Alf Christian Hvaring

Alf Chr. L. Hvaring

Alf Chr. L. Hvaring er utdannet ved Ålesund Kunstskole, Kunsthøgskolen i Oslo og ved Hangzou Art Academy i Kina. Han arbeider som billedkunstner og grafiker.

Alf Christian Hvaring er født 1976 og ble i uteksaminert i 2008 med master i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han jobbet med grafiske uttrykk og har spesialisert seg på litografi. Han jobber både med etsninger, koldnål og litografi. Han har på kort tid bemerket seg med grafikk og malerkunst.

Hvarings formspråk består ofte av enkle, men nøyaktige komposisjoner av øyeblikkskildringer. Motiver er gjerne åpne landskap og bymiljøer, med mellommenneskelige relasjoner som gjennomgående tematikk. I arbeidene til Hvaring ser man ofte et barn gjennom et voksenperspektiv. Motivene er som regel åpne og stiliserte med få eller lyse fargenyanser, eller store kontraster i forholdet lys/skygge. Med sitt snapshot-lignende uttrykk føyer Hvaring seg inn i rekken av norske samtidskunstnere som tematiserer privatpersoner i flyktige dagligdagse situasjoner.


 
 
Anja solvik_handcolorering.jpg-for-web-normal.jpg

Anja Cecilie SOlvik

Mine bilder bærer med seg en historie. jeg blir ofte inspirert av mennesker jeg møter, og relasjoner mellom mennesker. Både mennesker jeg har møtt og mennesker jeg ikke kjenner. Jeg klipper ofte ut bilder fra aviser. For eksempel bildet:" better days will come" er fra en artikkel om en gutt bosatt i en togvogn på flukt fra krig. Akkurat nå er jeg sterkt berørt av bilder av små barn som bærer på mindre søsken i et land oversvømt av vann. Disse bildene sammen med tekster og musikk hjelper meg til å finne de perfekte motiv.

Jeg leter hele tiden etter det vakre i det melankolske. Jeg synes jeg ofte får det beste utrykket ved å arbeide i sort/ hvitt, men jeg jobber også en del med farger. Grafikk handler om å skape kontraster og det synes best med få farger. 

Teknikken jeg bruker er maleri, foto eller etsninger. Kobberplater blir behandlet med diverse remedier (etsegrunn, jernklorid, spritlakk osv) i tillegg tegnet og risset i. Underveis trykkes mange prøvetrykk til jeg blir fornøyd. Når den er ferdiglaget, må den hver gang den skal trykkes svertes inn og slåes av. Alle mine bilder trykkes selvsagt manuelt og er en lang og nøysom prosess. Jeg har mitt verksted i Heggedal hvor jeg også driver det lille koselige galleriet Pikene ved broen.


CV
 
 
beate_strindberg.jpg

© Gallerigraff.no

Beate Strindberg

Beate Strindberg er født i 1956 i Oslo, og har sin utdanning fra Statens håndverks-og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi Oslo.

Beate Strindberg arbeider med flere forskjellige grafiske teknikker som koldnål, tresnitt og kombinasjoner av tresnitt og materialtrykk, og trykker for det meste bildene selv på håndpresse i eget verksted.

Hun er medlem av ØBK, Tegneforbundet og NBK.

Strindberg er representert i flere offentlige samlinger, blant annet Nasjonalgalleriet, og i bøkene "Norske Tegnere" og "Kunst i Østfold", og har hatt utsmykningsoppdrag ved Askim sykehus, Det Norske Veritas, Høvik og ved Knapstad skole i Hobøl.

Beate Strindberg arbeider hovedsakelig abstrakt og er opptatt av at bildet skal gjengi klangfargene, rytmen og energien i en opplevelse, enten den er hentet fra naturen eller fra musikken. 


 
 
©Fineart

©Fineart

Bjørg Thorhallsdottir

Kunstneren BJÖRG THORHALLSDOTTIR ble født i Isafjordur på Island i 1974. Familien flyttet til Norge, og hun vokste opp i Lommedalen i Bærum og i Sørøst Asia.

Björg har ti år med kunstutdannelse innen grafikk, maleri, installasjoner og akttegninger fra blant annet kunstakademiet i Barcelona og Toulouse. Hun har gått i lære hos Jean Ducros ved kunstakademiet i Toulouse, Frankrike i 1998, og i grafikk hos Ignacio Aguirre i Barcelona i 2001-2002. Ignacio har tidligere jobbet med kunstnere som Picasso, Miro og Dali, og i dag har Björg atelier sammen med han i Barcelona. Björg er medlem av Norske Grafikere, og kunsten hennes er blitt utstilt både i inn- og utland. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og etterspørselen etter grafikken er stor.

Björg har utsmykket flere kirker og bygninger med mosaikk, marmorutskjæringer og blyglassvinduer. Hun jobber både med grafiske etsninger og maleri, og har designet smykker tilvirket på Bali. Hun satte også innbyggerne i en fattig landsby der i sving med å håndlage 40 000 bokser til smykkene og koppene sine. Målet var å gjøre de selvhjulpne.

«Istedenfor å gi de pengene og frata dem deres selvrespekt og selvverd, har jeg lært at når mennesker jobber for egne prosjekter og penger, og redder seg selv, - da står de også stødigere».

Da hun ble enke 30 år gammel og alenemor for 2 år gamle Tolli, etablerte hun Hjertefred på Allehelgensdagen i 2006, slik at sønnen (og andre som har mistet noen) skulle ha et sted og minnes sine kjære i glede. Hjertefred har vokst til å bli en landsforening og i dag arrangeres Hjertefred over 20 steder i landet.

Björg har lansert sine egne Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona. Hun har designet kopper som produseres på Porsgrund Porselen, og cavaglass som munnblåses ved Hadeland Glassverk.

Björg har illustrert mange bøker og tidsskrifter, og gitt ut flere egne bøker på blant annet Gyldendal og Aschehoug Forlag. I februar 2015 ga Björg ut boken «Veien til lykke» på Schibsted Forlag. Den gikk rett inn på bestselgerlisten.

- Boken er min egen livsfilosofi, og mine verktøy for å kunne våkne hver dag og tenke « I dag er min beste dag!».

Björg brenner for at mennesker skal våge å leve det livet som de egentlig drømmer om, og dette går igjen i det hun formidler i ord og bilder. De siste årene er Björg blitt en etterspurt inspirator og foredragsholder, og hun snakker gjerne om lykke, sorg, mot og livsglede.

«Mitt store kunstprosjekt er å glede andre. Jeg lager bilder for å minne menneskene på hvor vakre de er og hvor heldige vi er som har fått livet i gave. Gjennom kunsten min ønsker jeg å gi mot til å være seg selv, følge drømmene sine og til å tørre å elske - seg selv og andre. Dersom jeg klarer å gi håp eller få noen til å leve det livet de egentlig ønsker, da har jeg nådd målet mitt!


 
 
Christopher Rådlund

Christopher Rådlund

 

Christopher Rådlund

Christopher Rådlund er utdannet ved Konstindustriskolan og Konsthögskolan i Sverige, og Statens Håndverks- og industriskole og Kunstakademiet i Oslo.

Som maler og grafiker har Christopher Rådlund et formspråk med dype røtter i kunsthistorien. På lik linje med romantikkens kunstnere, har han et fokus på stemningsfulle, og ofte sublime landskapsmotiver. Ved å holde fast i tradisjonene, har han markert seg sterkt i kunstbildet de senere årene som en klassisk, men moderne landskapsmaler med et særegent preg. Innenfor grafikken, viderefører han sitt formspråk til litografier. 

Christopher Rådlund er en allsidig kunstner, og har stilt ut på blant annet Kunstverket Galleri, Galleri Ismene og Wimbeldon School of Art. Et av hans siste prosjekter var å kuratere utstillingen “Figurationer” sammen med Johan Lundberg i Edsvik Konsthall utenfor Stockholm. 

Hans kunst er kjøpt inn av samlingene til blant annet Kungliga Biblioteket, Stockholm Gøteborg Kunstmuseum, Sødertalje Konsthall og Statoil.


 
 
Egil A. Egebakken © Ellen Johannessen

Egil A. Egebakken © Ellen Johannessen

Egil A. Egebakken

Egil A.Egebakken (f. 1943) skildrer like gjerne det flate Jær-landskapet som den dramatiske naturen i Nord-Norge og på Svalbard. Alltid er det det skiftende lyset ute i naturen han forsøker å formidle. Det er sjelden personer i bildene, «de ødelegger roen» ifølge kunstneren selv.

Hans stemningsmettede landskaper som har et stort spekter av følelser og stemninger, og som fremdeles er påvirket av Herman Bendixen, røper en kunstner som med sitt lyriske talent får fram det naturnære.


 
 
© Elisabeth Werp

© Elisabeth Werp

Elisabeth Werp

Werp er norsk billedkunstner og bor og arbeider i Oslo. Elisabeth Werp er utdannet ved Statens Kunst- og Håndverksskole og Statens Kunstakademi. Hun holdt sin første separatutstilling ved UNK i 1991. 

Hun har stilt ut verk på Henie Onstad Kunstsenter, Stenersenmuseet, Galleri Brandstrup, Galleri Trafo, Kunstnerforbundet, i tillegg til i Italia, Frankrike, Østerrike og USA. 

I 2014 mottok hun Aksel Waldemar-prisen som årets billedkunstner. 

Werps bilder er utført i en særegen teknikk og i en blanding av figurativt og nonfigurativt formspråk. Temaene er ofte halvglemt erindring og drømmelignende bilder. Werp har utviklet en helt spesiell og karakteristisk stil der teknikk og symbolikk glir i hverandre. Motivene er drømmeaktige, symbolske, figurative, men med et abstrakt innhold. 

De symbolske dybdene i maleriene kommer til uttrykk i de mange lag av maling, metaller og stoffer som kunstneren benytter i maleriene. Lag på lag av kullstift, maling, tempera, aske, marmorstøv, bly, karborundum, sink, kjemikalier og metallstøv gir stofflige dybder, mens krakkeleringer, etsing, skraping og brenning setter disse lagene i spenningsforhold til hverandre.


 
 
Eli Hovdenak © Filip Wennerød/Pb.no

Eli Hovdenak © Filip Wennerød/Pb.no

ELI HOvdenakk

Eli Hovdenak er født i Porsgrunn i 1956, vokste opp i Trondheim og bor og arbeider i Oslo. 

Eli er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Hun arbeider i hovedsak som grafiker med teknikker som litografi og tresnitt. 

Eli Hovdenak gjengir karakterene i sine bilder med en naivistisk, humoristisk strek og sterk koloritt. Hun gjengir velkjente situasjoner på en ny og overraskende måte og det er ofte mennesker og dyr som dominerer bildene. Motivene og billedtekstene utfyller hverandre p en humoristisk måte. 

Hun har hatt en rekke utstillinger i Norge, blant annet ved Norske Grafikere og Kunstnerforbundet. Hun har også deltatt ved en rekke store internasjonale gruppe-utstillinger slik som Triennalen i Vaasa samt utstillingen “Tresnitt” ved Kunstverket Galleri, Oslo. 

Eli Hovdenak er representert i samlingen til blant andre Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd.


CV
 
 
© WUM// A. Jain Marunouchi

© WUM// A. Jain Marunouchi

elling reitan

Elling Reitan er født i Trondheim i født 1949 og er utdannet ved Statens Høyskole for Kunst og Design i Bergen. Han har vært elev hos Odd Nerdrum og Bjørn Sverrbo og han har hatt Jens Johannessen som mentor. I tillegg er han utdannet cand. phil i tysk og engelsk.

Reitan var 33 år da begynte å male på alvor, og det tok flere år før han bestemte seg for å bli kunstmaler på heltid. I dag er han en av landets mest kritikerroste og etterspurte kunstnere i tillegg til at han også har gjort seg bemerket internasjonalt og fått innpass hos det kresne New York publikummet.

Reitan arbeider med flere forskjellige grafiske teknikker i tillegg til malerier, akvareller og tegninger. Bildene hans er fargesterke og har mye symbolikk i seg. Reitan har en rekke symboler og elementer som går igjen i bildene; sommerfuglfiguren, et bilde i et bilde, en Madonnaskikkelsen og hans varemerke nummer en; Yin og Yang paret. Paret ble brukt første gang i 1983, hovedsakelig for å skape dybde og perspektiv, men er nå nesten like selvfølgelig som signaturen hans. Han har funnet sin personlige stil som er unik for han; intense farger, motiv og komposisjon og de endelige bilder tilkjennegir Elling Reitans spesielle kjennemerker. Han blir ofte kalt ”Maleren med de fine fargene”.

Siden debuten i 1987 har han deltatt i mer enn 150 separat- og kollektivutstillinger i Norge og i utland, bl.a. i New York, Montreal, Hannover, Tokyo i tillegg til Oslo og Trondheim. Han har også deltatt på flere internasjonale, kollektive utstillinger.

I 2009 fikk han en artikkel i “The Affluent Page”, et kjent USA kunsttidsskrift og en anmeldelse i Art News, USAs største kunstmagasin med utgivelse i mer enn 120 land (tidligere har kun Odd Nerdrum og Bjarne Melgård oppnådd dette).


CV
 
 
© Amund Hesveen / Fvn.no

© Amund Hesveen / Fvn.no

Elisabeth romberg

Elisabeth Romberg er billedkunstner og kurator i Kristiansand. 

Elisabeth Romberg har en Master of Fine Art ved University of East London og jobber med billedkunst og som billedkunstner. 

Hun er også ansatt som kunstfaglig ansvarlig i Kristiansand kommune, på Gateakademiet. Arbeidet innbefatter undervisning, pedagogisk ansvar og veiledning. Jeg har også ansvar for drift av verksted og faglig innhold. 

Elisabeth Romberg holder for tiden ledervervet i den fagpolitiske organisasjonen Norske Billedkunstnere i Agder (NBK-A), og er aktiv og synlig i det kunstfaglige miljøet, med utvidet nettverk og mange år som tillitsvalgt i ulike styreverv.

Hun har gjennomført mange tverrfaglige utstillinger, workshops, pop-up konsepter og performancer. Hun har til sammen 12 års erfaring med kunstfaglig arbeid, kulturinstitusjoner, og det kunstfaglige miljøet. 

Elisabeth har et flerårig samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Vest-Agder. 

Hun er innkjøpt av Universitetet i Agder og Norsk kulturråd. Stipend fra bl. a. Norsk kulturråd og Kristiansand kommune.


 
 
Frank Brunner © Bomullsfabrikken

Frank Brunner © Bomullsfabrikken

Frank Brunner

Frank Brunner er født i Kristiansand i 1971 og vokste opp i Høvåg i Lillesand Kommune i Aust-Agder. Da han var 21 år kom han inn på Statens Kunstakademi etter å ha studert kunsthistorie på UiO. Videre reiste han til Ilja Repin Statsakademi i St. Petersburg. Deretter begynte Brunner på Yale University i New Haven, USA.

Han har bodd og arbeidet blant annet i Russland, Malta og New York. Han er nå bosatt i Oslo. Brunner har hatt en rekke utstillinger i både inn- og utland. Både i New York, Paris, Luxemburg, Berlin. I Norge har han hatt utstillinger på Galleri Haaken i Oslo, Galleri Bi-Z i Kristiansand, Høvikodden Kunstsenter m.fl. Han har fast gallerist i New York og faste avtaler med gallerier i Luxemburg og Frankrike.

Frank Brunner arbeider med maleri, grafikk og skulptur.


 
 
Gabrielle Kielland ©Knut Storvik / gd.no

Gabrielle Kielland ©Knut Storvik / gd.no

gabrielle kielland

Gabrielle Kielland er født i Oslo i 1945. Hun arbeider som maler og grafiker. Som grafiker arbeider Kielland primært med teknikken litografi. Hun har et karakteristisk billedspråk og hennes arbeider har ofte en gåtefull og sanselig stemning i seg. Med bruk av tegning på fargerike bakgrunner ser man konturer av mennesker, dyr eller mytologiske skikkelser som bærer på en historie. 

Hun har hatt en rekke utstillinger i Norge, og er kjøpt inn av blant andre Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri og Riksgalleriet.

Tekst: Kunstnerforbundet.no


 
 
Geir Nymark © Osafestivalen.no

Geir Nymark © Osafestivalen.no

GEIR NYMARK

Geir Nymark er født i Bergen i 1956, men har siden 1979 vært bosatt på Voss, hvor han har eget atelier for grafikk og skulptur. 

Han er utdannet ved Norsk Kunsthåndverkskole på Voss 1979-81, og studerte treskulptur under Sjur Mørkve i tiden 1981-83. 

Siden 1985 har han arbeidet på heltid med billedkunst og treskulptur. Han arbeider parallelt med treskulptur, akvarell og grafikk. Han har også hatt tilknytning som lærer i formingsfag og estetiske fag ved Norsk Kunsthåndverkskole, Voss husflidskole og Voss videregående skole. 

Geir Nymarks fine etsninger spiller på flere strenger, og spenner fra nydelige, vare naturskildringer til øyeblikksbilder med en god porsjon humor og varme.

Geir Nymark har et formspråk der naturen skildres som både tidløs vakker og flyktig og spontan på samme tid. Han arbeider frem motiver som ser kjente ut, men med elementer av noe ukjent hvilket skaper en spennende kontrast i bildene hans. 

Han har hatt flere utstillinger, blant annet har han stilt ut på Modern Art Gallery og Norske Grafikere. Han har en rekke utsmykningsoppdrag, bl.a. for Statoil, Det Norske Teatret og Saga A/S. 

 


 
 
Gunilla Holm Platou © Holm Platou

Gunilla Holm Platou © Holm Platou

gunilla holm platou

Gunilla har jobbet heltid som kunstner siden 2003 og det har vært de humoristiske og ofte melankolske kumotivene som har stått i fokus store deler av denne tiden. Hun jobber med både olje, akryl, pastell, akvarell, gouache, tegning, litografi, serigrafi og digitale fremstillingsmetoder.

Jeg har siden 2002 jobbet fulltid som kunstner, og det har vært de humoristiske kumotivene som har stått i fokus store deler av denne tiden. Jeg er glad i alle typer teknikker og jobber med olje, akryl, pastell, akvarell, blekk, gouache, fargeblyanter, tusj, litografi, serigrafi og digitale fremstillingsmetoder, for å nevne noen. Jeg elsker kunstnermateriellbutikker og prøver stadig ut nye produkter.

Siden 2009 har jeg jobbet med fugler som tema, og spesielt de utrydningstruede. Jeg tar utgangspunkt i den norske rødlista, og de fuglene som er med på den. I forbindelse med mitt engasjement for trua fugler har jeg samarbeidet tett med forskere for Norsk institutt for skog og landskap og eksperter hos WWF. 

Jeg har jobbet lenge med å finne en måte å kombinere naturalistisk tegning (som jeg er veldig glad i) med nonfigurativt maleri (som jeg også er veldig glad i), og i fuglemotivene har jeg endelig funnet frem til en formel jeg trives med. Når jeg i tillegg kan knytte kunsten min opp mot naturvern, kan det ikke bli bedre for meg som kunstner.

Men kuene mine lever ennå, og her er historien om dem:

Idéen til kuene mine kom da jeg jobbet i Spania i 2003, og det begynte som noe jeg syslet med på si på kveldene. Før dette hadde jeg kun jobbet med naturalistisk fremstilling av kuer. Folk lo da de så de rare kuene mine, og nå har det blitt de små, komiske (og noen ganger melankolske) kubildene jeg lager og selger mest av. Jeg har nok laget over 750 kubilder til nå (januar 2012). Skissebøkene er fulle av nye idéer, så jeg går ikke tom på en stund. Min bror (som forøvrig har laget nettjenesten yr.no, så jeg er er veldig stolt av ham) laget et program som plukket ut alle ord i norsk som inneholder bokstavene "ku". Det ble 13.000. Da er også bøyninger som "kunstløpkonkurransen" med.. Min mann er designer og har kommet opp med mange skisser som jeg deretter lager en original av (veldig stolt av ham også, han lager bl.a. filmplakater og barneklærne "Ugly Children's Clothing"). 

Jeg vil at tegne- og maleprosessen skal være flytende og fri, og at jeg føler meg i ett med materialene. Mye av det som driver meg er å finne de små, underlige (lykke)stunder hvor øye, hjerte, hånd, kunnskap og erfaring jobber sammen uten for mye selvbevissthet og  mental detaljstyring. Det handler om å tørre å slippe seg løs.

Holm Platou har hatt over 45 separatutstillinger og vært med på over 65 gruppeutstillinger i etablerte gallerier og kunstforeninger over hele Norge og Sverige.


 
 
©Sigrid Bjorbekkmo

©Sigrid Bjorbekkmo

gunn vottestad

Gunn Vottestad er født i 1949 i Vestrålen og arbeider som maler og grafiker. Hun debuterte som kunstner i 1997, etter å ha studert tegning og maling i 5 år blant annet som elev hos Hans Köhler og ved Oslo Tegne og Maleskole. Motivene hennes er karakteristiske nordnorske hus, fiskevær eller kirker. Oppveksten i nord er nok et viktig bakteppe, men understreker at hun ganske sikkert ikke hadde malt disse husene hvis hun fortsatt hadde bodd i nord. Det handler om lengsel. Men husene til Vottestad handler om noe mer enn kunstnerens hjemlengsel til barndommens Nord-Norge. I husene kan vi selv legge inn våre følelser og historier. Og i de stille, melankolske og nesten ensomme husene ligger det også mye av Vottestads datter, Bea, som mangler språk.

Hun fanger også det spesielle lyset i Nord-Norge: Dagslys uten sol i vinterens mørketid, og midnattssol om sommeren.


CV
 
 
Gro Mukta Holter

Gro Mukta Holter

 

Gro mukta holter

Gro Mukta Holter er født på Nøtterøy i 1976. Hun er utdannet billedkunstner og bor og arbeider i Oslo. I desember 2016 åpnet hun eget atelier/showroom på Sagene i Oslo. 

Hun har et hovedfag i tekstil/kunstfag fra SHKS/Kunsthøgskolen i Oslo fra 2003. The National College of Art and Design, og Strykejernet kunstskole Oslo/Can Serrat Barcelona (1994-1996).

Gro Mukta Holter er en allsidig kunstner som arbeider innenfor maleri, grafikk, tegning, tekstil og installasjoner. Tematikken i hennes arbeider er ofte relatert til biologi, identitet, hukommelse og minner. Hun følger en figurativ og håndverksmessig tradisjon, men bildene kan også være nonfigurative.

Holter har deltatt i en rekke separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Hun har vært involvert i flere store designprosjekter i Norge, Sør-Afrika og i Asia. Hun har bla designet den norske barneserien i tinn, Lille Solstråle, og kunstdukken “Shwe-Shwe Poppi” - et prosjekt som skaper arbeidsplasser for kvinner i Sør-Afrika også i dag. Dukken har vunnet en internasjonal designpris og er hedret av blant andre Oprah Winfrey, BBC og Ingerid Schulerud. 

Holter har mottatt Oslo Kommunes Kunst og Kulturstipend for 2011 for sin separatutstilling på Oslo Bymuseum i Frognerparken.

Gro Mukta Holter er opptatt av identitet og hvordan vi formes gjennom arv og miljø, et tema som hun benytter i sin kunst. Hun stiller spørsmål ved ulike identitetsbegreper, og temaene som går igjen er hukommelse, minner, inntrykk og informasjon som hjernen mottar. I arbeidene har hun referanser til populærkultur, historie, litteratur og filosofi. 

Maleriene består av motiver i flere lag, og hun benytter en kombinasjon av neonfarger, primærfarger og sobre, utvannede pigmenter. Denne vekslingen av fargebruk henspiller på ulike kulturers bruk av farger. Det som gjerne oppleves som fremmed i én kultur kan oppleves som naturlig og tradisjonelt i en annen.


 
 
Gro Fraas ©Tone-Aaserud

Gro Fraas ©Tone-Aaserud

Gro fraas

Gro Fraas skaper drømmende landskapsskildringer i nydelige farger med teknikker som maleri, akvarell, tempra og litografi. Med såvidt synlige omriss av figurer og gjenkjennelige objekter, viser hennes verk sjelden utsnitt fra naturen. 

Gro Fraas har hatt utstillinger blant annet ved Galleri Briskeby, Galleri Arctandria og Hotell Walaker. Hun er representert i samlingen til blant andre Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd og ble tildelt æren av å lage diplomet til Nobels Fredspris 2010.

Hennes motiver er lett abstraherte landskap med en gjennomskinnlig, varm og sterk koloritt.


 
 
Hans Bentsen © Odderoya.no

Hans Bentsen © Odderoya.no

 

hans bentsen

Hans Bentsen arbeider som grafiker og lærer i Kristiansand. Han arbeider hovedsakelig med dyptrykk (etsing, koldnål, mezzotint, fotopolymering, o.a.), men også med høytrykk (tre- og linotrykk), tegning og maleri (akvarell og akryl). Bentsen underviser deltid på videregående skole (visuelle fag) og på Kristiansand kulturskole, samt at han arrangerer kurs for voksne.

Hans arbeider strekker seg fra de mer drømmende visjoner rundt et fantasilandskap til mer utforskende studier av en tydelig teknisk karakter. Bentsen har grepet fatt i etsningen, dyptrykket, og utforsker mulighetene innenfor dette spennende feltet. Hans uttrykk preges av en viss stahet, og vilje til å holde fast i et motiv til han har fått studert alle mulighetene motivet innhar. Etsningsplatens muligheter er på en måte blitt et eget motiv i bildene til Bentsen. Det estetiske møter en utsøkt teknisk ferdighet i platen til denne kunstneren.

Hah har deltatt på en rekke juryerte utstillinger, blant annet Høstutstillingen. Er medlem av Norske Billedkunstnere. Innkjøpt av flere offentlige institusjoner.

 

CV

 
 
Hama Woods ©  Adrian A. Aagensen /  ht.no  

Hama Woods © Adrian A. Aagensen / ht.no 

 

Hama Woods

HaMa Woods er en sjablong artist, basert i Oslo. Hennes arbeidet viser en ærbødighet for naturen og dens umiddelbar tilknytning til menneskeheten.

I en søken etter metoder for å kommunisere viktigheten av og gjenopplivingen av natur, bruker Hama Woods sjablonger som intuitivt reflektere og fokusere på en sosiologisk tilnærming til grådighet og konsum, og dens direkte effekt på vårt naturlige miljø.

Hennes arbeider er preget av bruk av hånd kuttede, lagdelte sjablonger som fylles av spraymaling og gradvis tar rot i offentlige og private områder i og rundt Oslo. Mens hennes arbeid er åpne for undersøkelse, er Hamas håp å styrke og utfordre seerne til selv å komme til sine egne konklusjoner og å revurdere de valgene de gjør som påvirker i dag og i fremtiden.

Bildene beskriver både hennes forkjærlighet for grå tonet lerreter samt usikkerhet om fremtiden, og utfordrer oss til å  utforske relasjoner og valgene vi står overfor. Svart, hvit og grå toner med et snev av farge er vevd sammen for å oversette betydningen av mangfold, menneskelig interaksjon og humor i vårt daglige og fremtidige liv.


 
 
© Helge Bøe

© Helge Bøe

Helge Bøe

Helge Bøe er født i 1954 i Rogaland og er oppvokst på Madagaskar og i Rogaland. 

Helge Bøe bor og jobber i Oslo, er utdannet teolog, og har sin kunstneriske utdannelse fra Olav Mosebekks Tegneskole, Oslo, under Hans Normann Dahl, Oscar Reynert Olsen og Dang Van Ty. Han har hatt separatutstilling i New York og i en rekke norske byer, har hatt flere utsmykningsoppdrag og er innkjøpt av større offentlige institusjoner. I tillegg har han illustrert en rekke bøker.

Helge Bøe arbeider med billedkunst, for det meste med arbeider i olje og litografi. Han har et figurativt formspråk, men bruker ofte det figurative element som en metafor for å gi bildet en dypere dimensjon. Han forsøker på den måten å gjenspeile noe av det usynlige i det synlige. Livets sårbarhet og eksistensielle spørsmål er temaer som ofte går igjen i hans arbeider. Hans symbolbruk gjennom enkle motiver og farger har gitt ham et eget uttrykk som gir rom for stille ettertanke, håp, ro og hvile.


 
 
Hilde Rosenberg Barmari © Arnfinn T. Nygård

Hilde Rosenberg Barmari © Arnfinn T. Nygård

Hilde Rosenberg BamaRNi

Hilde Rosenberg Bamarni er født i Ålesund i 1978. Hun bor og arbeider fremdeles i Ålesund ved Aggregat Atelierfelleskap som hun var med å etablere høsten 2006.

Hennes grafiske arbeider manipulerer en fotografisk sannhet til nye historier, som et uttrykk for følelser, opplevelser og tanker rundt det å være mennekser. Hun arbeider både med maleri og silketrykk på materialer som papir, lerret, bomullsark og plexiglass.  


 
 
Inge Hørup ©ingehorup.dk

Inge Hørup ©ingehorup.dk

 

inge hørup

Inge Hørup er født 29. mai 1958 i København. Hun er en dansk kunstmaler og bor og arbeider i Danmark og Sør-Frankrike. Hun har siden 1984 arbeidet hovedsakelig med malerier, men også skulpturer i glass, keramikk og mixed media, ofte med kvinner og / eller erotiske motiver og ofte med et snev av humor.

Inge Hørups malerier er fantasifulle med masse historie. Det er en stor pittoresk fortellerglede i Hørup malerier og hun er en veldig talentfull kolorist.

For tiden bor hun og arbeider i Syd-Frankrike i et vakkert hus i maleriske omgivelser. Dette gir inspirasjon og trivsel som tydelig avspeiler seg i Inge Hørups kunst. Hun er profesjonell, hardt-arbeidende og kreativ, og det er disse egenskapene som bl.a. er med på å skape en stor kunstner.

Inge Hørup sier om sine nyeste verk: “Jeg har gjennom de første 30 år av mitt liv som utøvende kunstner, først og fremst vært inspirert av Cobra kunstens uttrykk. Det er min utgangspunkt, min forankring. Min måte å oppleve verden på, og «som barn av COBRA”  har jeg i mange år funnet dyp glede av å jobbe med det abstrakt maleri.

Kunst er en langsom erkjennelseprosess. Og det er uendelige mange spennende spor å følge og utforske. I begynnelsen av 2016 skjedde det plutselig en metning - og det var på tide å utforske nye uttrykksformer som har provosert meg. En ny “Surrealisme / tegnefilm-uttrykk”. Det er der jeg er nå.”

Inge Hørup er en veletablert kunstner med høy aktivitet både ute og hjemme.

Hun har hatt flere utstillinger i Danmark og flere andre land, blant andre, Toronto, Paris, St. Petersburg, Brussel og Edinburgh. I tillegg har flere dekorere arbeid og i mindre grad skulpturer. 

Oversatt fra Jarsboart.dk


 
 
Ingeborg Stana ©Linn Carin Dirdal

Ingeborg Stana ©Linn Carin Dirdal

 

ingeborg stana

Ingeborg Stana er en norsk samtidskunstner som arbeider hovedsaklig med maleri. Hun har de siste årene overført sitt særegne motiv til andre trykketeknikker og kortfilm. Ingeborg Stana har produsert store separatutstillinger i Norge, blant annet i Aalesund Kunstforening 2013 på GAD 2011 og 2009. I tillegg har Ingeborg Stana deltatt på rekke utstillinger og festivaler i Europa, Kina og Russland. Hennes arbeider er innkjøpt av både private og offentlige kunstsamlinger. Ingeborg Stana bor og jobber i Oslo.

Teknisk er Stana opptatt av stram komposisjon og godt forarbeid. Lyset er en viktig inspirasjonskilde for Stana og hun er opptatt av å gjengi den riktige følelsen av lyset, slik at betrakterne kan drømme seg bort i en virkelighetsnær tolkning av himmelfenomen.


 
 
© Ingrid Lilja Arntzen

© Ingrid Lilja Arntzen

Ingrid Lilja ArNtzen

Ingrid Lilja Arntzen bor og arbeider på Nesodden utenfor Oslo. Hun er musikker i ulike jazz-og rockeband og har en Bachelor i pedagogokk. Siden 2004 har hun arbeidet med maleri. Siden 2008 har hun arbeidet mest med dyptrykk som elev i Terje Risbergs grafiske verksted.

Som jazztrommis er Ingrid vant til å lytte nederst i lydbildet. Der ligger linjene som holder komposisjonen sammen. Denne kunnskapen bruker hun også når hun lager bilder. Hun ser etter det som ligger dypest, det som holder bildet og får det til å vibrere. Svinger det, blir det musikk. Egentlig er det musikk alt sammen.

Motivene henter Ingrid Lilja Arntzen fra virkeligheten- og litt bortenfor. Hun sier selv at hun forsøker å gi bildet et uttrykk som ikke kan fanges med ord. Motivet starter som regel med blyantskisser på papir, for deretter å gå over til digitalt tegnebrett og fullfører motivet der. Ofte ved bruk av foto som hun selv har tatt. Skyer, vann, rifter og sprekker i stein og natur er spennende elementer som ofte blir en del av komposisjonen. Til sist tilfører hun ytterligere spor og fordypninger direkte på platene med ulikt verktøy som rissenål og sandpapir.

Ingrid trykker alle sine grafiske blad selv. Trykkene hennes finnes i max. 25 eksemplarer, der hvert enkelt er forskjellig fra de andre i opplaget.


CV
 
 
Ingrid Haukelidsæter ©Fredrik Refvem/Aftenbladet.no

Ingrid Haukelidsæter ©Fredrik Refvem/Aftenbladet.no

ingrid haukelidsæter

Ingrid Haukelidsæter er født i 1968 i Stavanger. Hun arbeider innenfor et abstrakt formspråk og henter inspirasjon til motivene sine blant annet fra sin bakgrunn innen dans. Bildene hennes preges derfor ofte av bevegelse og energi.

Ingrid Haukelidsæter har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Rogaland, 1990-92 og Villa Arson Nice, L’École International d’Art et Recherche, 1988-90. Og var assistent ved Grafisk Verksted Stavanger, avdeling lito fra 1998 til 2009.

Haukelidsæter arbeider med både maleri og grafikk. Hun har hatt flere separatutstillinger, blant annet ved Galleri Sult og Galleri Neo i Stavanger, Galleri Briskeby i Oslo og Atelier Lofoten i Svolvær. Hun har også deltatt på en rekke kollektivutstillinger over hele landet.

Haukelidsæter er kjøpt inn av Regjeringens Representasjonsbolig, Statens forurensingstilsyn, Kunst på Arbeidsplassen, Royal Caribbean International, Stavanger Kunstmuseum og NAV, samt at hun har jobbet på oppdrag for Oslo kommune, Rogaland fylkeskommune og som rettstegner for NRK.


 
 
Jan Terje Rafdal

Jan Terje Rafdal

Jan Terje Rafdal

Jan Terje Rafdal, maler og grafiker har en bachelor fra Bath Spa University i England, samt tre år studie ved Garnes VGS. Han har ateliér i Etne, og arbeider periodevis i England.

Med en rekke ulike teknikker i bruk, arbeider Jan Terje Rafdal med særlig vekt på maleri og grafikk. Han er representert på gallerier i både inn- og utland, bl.a. Galleri Sult, Stavanger, AFO, London og Nemesis, New York, i Haugesund Billedgalleri, hos Barclay Bank i England, i et skulpturprosjekt i Vindafjord og på statsministerens kontor. I tillegg til dette har han hatt en rekke utstillinger både internasjonalt og i Norge.

 


 
 
Kjell Erik Killi Olsen © June R. Johansen/smp.no

Kjell Erik Killi Olsen © June R. Johansen/smp.no

 

kjell erik Killi Olsen

Kjell Erik Killi Olsen er født 23. juli 1953 i Trondheim. Killi Olsen er en norsk maler, tegner, grafiker og billedhugger. Han bor og arbeider på Heggholmen i Oslos skjærgård og fra sitt steinslott i Sør-Frankrike. Kille Olsen kjøpte nylig middelaldergården Sandbu i Vågå hvor han planlegger å gjøre om til sin nye bolig og atelier i Norge.

Han er særlig kjent for enkle, men særpregede skulpturer og fargesterke malerier, ofte av menneskeliknende, groteske og humoristiske fantasiskikkelser inspirert av samtidsdesign og eksotisk kunst. Kjell Eriks kreative uttrykk er farget av nomadetilværelsen som har vart i over tredve år. Rastløshet og opplevelsestrang har blant annet ført ham til Krakow, New York og Sáo Paolo. Hans representerer et særegent uttrykk, som har referanser til surrealisme og primitiv kunst, hulemalerier og grafitti. Kjell Erik kombinerer kontraster som drøm og mareritt, fantasi og virkelighet, mann og kvinne, dyr og mennesker i et grenseoverskridende uttrykk.

Killi Olsen er utdannet ved Statens kunstakademi og ved et kunstakademi i Polen. Killi Olsen har hatt utstillinger over hele verden i tillegg til i Norge, blant annet i New York og São Paulo. I 1989 representerte han Norge i biennalen i Sáo Paolo.

Han har blant annet bidratt til Skulpturlandskap Nordland med skulpturen «Mannen fra havet» i Bø i Vesterålen.


 
 
Kjell Nupen © Kunstverket.jpg

Kjell Nupen

KJELL NUPEN var en av landets beste og mest betydningsfulle samtidskunstnere. Han gikk bort så alt for tidlig i en alder av 58 år, og jobbet helt til det siste med sin kunstneriske produksjon. 

Kjell Nupen ble født i Kristiansand. Så ung som 13 år, bestemte han seg for å bli maler. Han har studert ved Statens Kunstakademi i Oslo og ved Staatliche Kunstakademie i Dusseldorf. Han oppnådde et gjennombrudd som en relativt ung maler og grafiker, og har vært en kjent skikkelse i norsk samtidskunst i mange år.

Denne multi-talentfull artist har stilt ut sine arbeider i mange land. Da han var bare 20 år gammel, ble hans verker kjøpt opp av en rekke store, innflytelsesrike institusjoner. Kjell Nupen har utført flere dekorasjonsoppdrag; den mest kjente av disse er utformingen av Otterdalparken i Kristiansand, en skulptur installasjon som åpnet i 1991.

Kjell Nupen's kunst fra 1970-tallet var i stor grad motivert av kritikk av samfunnet på den tiden. På 1980-tallet ble det politiske og aggressive aspektet tonet ned, og hans kunst ble mer kontemplative. Landskapsmotiver dukket opp i kunstnerens repertoar og en vektlegging på maleriene med klanglige og formale kvaliteter har siden spilt en stor rolle i Nupens kunst.

Kjell Nupen har bodd i Agderfylkene det meste av sitt yrkesaktive liv og tilbrakte flere år i Tvedestrand. De siste årene bodde og arbeidet han i Kristiansand.

Nupen var en romantisk orientert kunstner, og en kunstner som vektla og til stadighet utforsket maleriets estetikk og de rent håndverksmessige sidene. Han holdt hele tiden en nasjonal- og ikke minst lokal kontakt, og kontakt med det internasjonale kunstmiljøet. Per Hovdenakk understreket i en tekst om kunstneren at det sistnevnte har bidratt til en klarere bevissthet om å tilhøre en lang og stor, komplisert tradisjon: Det europeiske maleriet. I en periode hvor stadig flere kunstnere av Nupens egen generasjon har søkt til nye medier; fotografi, video, performance, installasjoner etc., holdt Nupen alltid fast ved maleriet som sitt medium.


 
 
Kristian Finborud © Kristian Finborud

Kristian Finborud © Kristian Finborud

Kristian Finborud

Kristian Finborud er født i Porsgrunn, og bosatt i Voss hvor han har eget verksted og galleri. Han er utdannet ved Skien Tegne- og Maleskole og ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen i tidsrommet 1983-1988. Han har gjort stor suksess med sine humoristiske hverdagsmotiver fra fjellet, sjøen, fotball- og golfbanen.

Siden debuten i Porsgrunn Kunstforening i 1988 har han hatt en lang rekke utstillinger over store deler av landet, bl.a. i Galleri Osebro i Porsgrunn, Christianssands Kunstforening, Galleri Bi-Z i Kristiansand, Galleri Allmenningen i Bergen og i Kunstklubbens Galleri Aktuell Kunst i Oslo.

Fra rekken av kollektive utstillinger kan vi nevne Høstutstillingen, Vestlandsutstillingen og Sørlandsutstillingen, samt mønstringer i Hå Gamle Prestegård på Jæren, Galleri Dronning Tyra, Galleri F-15 og i Galleri Norske Grafikere. Finborud vant førstepris i Samlagets billedbokkonkurranse 1990 for samarbeidet med Helga G. Henriksen i boka "Eg øver meg, eg øver meg". 

Han er innkjøpt av bl.a. Norsk Kulturråd, Bergens Kunstforening og Telemark Fylkeskommune.

Finborud veksler mellom to ulike uttrykk i bildene sine. Humoristiske bilder og stemningsfulle landskapsmotiver. Finborud rendyrker etsningen som uttrykksform.


CV

 
 
© galleri graff_nico widerberg.jpg
 

Nicolaus Widerberg

Nicolaus Widerberg, oftest kalt Nico Widerberg, født 1960 i Oslo, og er sønn av maleren Frans Widerberg.

Widerberg er utdannet innen tegning, grafikk og skulptur ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og studerte skulptur under Boge Berg ved Statens Kunstakademi. Han har også et stipendopphold ved Citè des Artes i Paris bak seg. Etter debututstillingen på Galleri Albin Upp i Oslo i 1984 har han hatt en mengde separatutstillinger i prestisjetunge gallerier både her til lands og i utlandet.

Nico Widerberg hatt nærmere 30 separatutstillinger, deltatt på et 40-talls kollektive utstillinger og hatt over 50 utsmykningsoppdrag på 20 år. Som elev ved Steinerskolen stiftet Widerberg bekjentskap med statuer av faraoene i det gamle Egypt, og fattet interesse for skulptur.

Nico Widerberg arbeider med skulptur i stein bronse og glass, med oljemaleri og med grafikk. Sentralt i Widerbergs kunst står avpersonifiserte menneskeframstillinger, hoder og torsoer. Han arbeider innenfor den klassiske, figurative tradisjon. Han har uttalt at det han prøver å formidle med sitt kunstuttrykk, er en stemning, en opplevelse av tilstedeværelse.


 
 
© Per Fronth

© Per Fronth

 

Per Fronth

Per Fronth er født i 1963 i Kristiansand og er selvlært fotograf. 

Per Fronth arbeider med fotografi som sitt rå-materiale; han skaper fotografi som maleri - hvor den virkeligheten fotografiet gjengir kun er en komponent i tilblivelsen og forståelsen av verkene hans - med det resultat at hans kunst er en uvanlig stemme på den kontemporære kunstscene. Ikke minst har hans bakgrunn som fotojournalist i Verdens Gang med verdens om arbeidsfelt påvirket Fronths billedsyn og tema-oppbygginger - og kunstnerskap.

I de siste år har Per Fronth arbeidet med en rekke prestisjetunge bestillingsverk, et av de siste verk er nå installert i lobbyen til Grand Hyatt New York. I 2008 laget han en 30 m2 stor fotobasert glassvegg for Michelin restauranten Rouge Tomate Inc, på Fifth Ave i New York i samarbeid med Bentel & Bentel Architects ( Modern at MOMA ).

Fronth har arbeidet med papirbasert kunst siden han startet kunstkarrieren sin i New York i 1990. Han gikk i lære hos Bob Blackburn og Esteban Chaves på legendariske Printmaking Workshop på Manhattan. Her arbeidet han med fotografi i møte med saltsyre og kobberplater. I 2004 startet var Per Fronth sammen med Ørnulf Opdahl, Kjell Nupen og Bernt Bisseth en av initiativtakerne til KGV, Kristiansand Grafiske Verksted, som de siste årene har vært et viktig trykkeri for landets fremste kunstnere.  Blandingen av fotografi, moderne billedverktøy - og sitt eget håndarbeid bekrefter Fronths særegne kunst - også på papir. Ofte innholder seriene av papirarbeidene hans et forsterket fokus på koloritt - kanskje i kontrast til en oppvekst med sort/hvitt fotografi.

I 2009 ble Per Fronth utnevnt til Nobel Kunstner - og ble selektert til å lage Diplomet til Nobels Fredspris som samme år ble tildelt til den amerikanske presidenten Barack Obama. Fronth er første fotografiske kunstner som har mottatt tittelen.

Fronths arbeider er i de permanente samlingene til bl. a. Museum of Modern Art, Wakayama, Japan, Biblioteque Nationale, Paris, Sørlandet Kunstmuseum såvel som i en rekke private og offentlige samlinger som Sting & Trudie Styler og tidligere amerikanske vise-president Al Gore, NHO, Ekebergrestauranten, NATO og MGM Grand, Las Vegas.


 
 
stig andresen.png

Stig Andresen

Stig Andresen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og arbeider i dag som maler og grafiker.

Som grafiker arbeider Stig Andresen med litografi og monotypier. Gjennom et formspråk som består av stramme geometriske linjer og organiske flytende former, skaper han abstrakte motiver som kan oppleves som deler av en større helhet, eller et innblikk i en ny, men fremmed verden.

Andresen har stilt ut en rekke ganger både i Norge og i utlandet, blant annet hos Galleri Ismene, Galleri JMS og Galleri Sult, samt i Skottland og Tyskland.Hans kunstverk kan også sees som utsmykninger blant annet ved Statsministerens Kontor, A-Pressens Konferansesenter, Shells administrasjonsbygg i Stavanger, Statnett, Telenor Mobil og ved flere av DnB Nor sine kontorer. Stig Andresen er innkjøpt av blant annet Norsk kulturråd, Trondheim kommune, Rogaland fylke og Nord- Norsk Kunstmuseum. Tekst: Kunstverket


 
 
 
© Terje Risberg 

© Terje Risberg 

Terje Risberg

Risberg er en av mesterne innen grafikk på den nordiske kunstarenaen. En kunstner og håndverker som behersker de mest krevende prosessene innen dyptrykksfaget.

Ikke bare behersker han disse til fingerspissene, men han har utfordret vår forestilling om hva som er selve rammene for faget. Risberg presenterte rundt år 2000 grensesprengende trykk i svært store formater, basert på kobberplater bearbeidet med sandblåsing og mezzotint-teknikker. Risberg tenker alltid nytt i forhold til utførelsen av håndverket, og i de senere årene har han videreutviklet sine teknikker til å implementere foto- og databasert materiale. Dette har vært banebrytende for kobbertrykksfaget, og ikke minst for ham selv da dette gir ham et nytt kunstnerisk handlingsrom. For Risberg er likevel den tidkrevende dyptrykksteknikken en viktig del av den kunstneriske prosessen. I motsetning til maskingjorte trykk, vil de håndgrafiske metodene han benytter gi karakter til hvert enkelt trykk.

Risberg er kjent for sine stille og intense komposisjoner med naturtemaer, der menneskene kun har vært tilstede som betraktere utenfor billedkanten. Han har speilet naturen som omgir oss, slik den viser seg når vi er alene med den. Landskapet slik det fremtrer uten kulturens spor.

I senere tid har kunstneren også vist et nytt uttrykk, der figurer og objekter opptrer i bildene. De hendelsene som utfolder seg er ikke alltid direkte tolkbare, men bærer likevel på forunderlig vis en gjenkjennelse i seg. Komposisjonene har allikevel den velkjente «Risbergske» balanse, og dyptrykkets stofflighet gir en egen malerisk kvalitet til de grafiske bladene.

Terje Risberg er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo. Han er en av de norske kunstnerne som har arbeidet lengst med dyptrykkteknikkene, og har et stort publikum i Norge og Skandinavia for sine grafiske blad med naturtemaer.

Risberg er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet / Nasjonalmuseet for Kunst, Norsk Kulturråd, Nasjonalbiblioteket, Det Norske Storting, Det Kongelige Slott, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Utenriksdepartementet, Hafnarborg Island, Europäische Akademie Berlin, Efta- domstolen Luxemburg, Kunst på Arbeidsplassen, Telenor Corporate University, Polarmiljøsenteret Tromsø, Space Group Seoul, Grafikens Hus Sverige, Nordea Bank London m.fl.


 
 
© Anne Vesaas / Magasinet Kunst

© Anne Vesaas / Magasinet Kunst

Unni Askeland

Unni Askeland har utdannelse fra Oslo Tegne- og Maleskole (1982–1983), Kunstskolen i Kabelvåg (1983–1984), Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1984–1985), Vestlandets kunstakademi i Bergen (1985–1986) og Statens kunstakademi i Oslo (1987–1992). Hun har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og Norske Bilder. Hun har også vist bilder i Göteborg, København, Amsterdam og New York.

Unni Askeland var i flere år samboer med musikeren Eric Andersen, som hun har fire barn med, og ble på 1980- og 90-tallet en del av kunstnermiljøet omkring Bob Dylan og andre musikerkjendiser i New York. Hun deltok blant annet i performanceprosjekter med Lou Reed.

Unni Askeland har flere ganger fått oppmerksomhet i norske massemedier. Blant annet ble mange provosert da hun i 2004 viste en serie litografier og malerier som hun kalte «Munchadopsjoner» der hun bearbeidet Edvard Munchs kjente motiver. Et av bildene var Vampyr malt med hoggtenner. Utstillinga ble vist blant annet i Blomqvist Kunsthandel i Oslo og i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.[1] I forbindelse med utstillinga «Desire-Destruction» i 2006, som viste malerier med berømtheter fra moderne populærkultur, forklarte Askeland at kunsten også må underholde. Hun fikk også mye omtale i februar 2008 da Nasjonalmuseets direktør Allis Helleland kjøpte inn fire store malerier, 60 filmstills og en video av henne for 600 000 kroner mot museets innkjøpskomités anbefaling. De tre største maleriene viste filmstjernene Humphrey Bogart og Ingrid Bergman og var utført i en billedstil som mange opplevde som en pastisj på Andy Warhols berømte portretter i silketrykk-teknikk.

Unni Askeland bor og arbeider på Kløfta nordøst for Oslo.

Tekst: Gulden Kunstverk