© Per Fronth

© Per Fronth

 

Per Fronth

Per Fronth er født i 1963 i Kristiansand og er selvlært fotograf. 

Per Fronth arbeider med fotografi som sitt rå-materiale; han skaper fotografi som maleri - hvor den virkeligheten fotografiet gjengir kun er en komponent i tilblivelsen og forståelsen av verkene hans - med det resultat at hans kunst er en uvanlig stemme på den kontemporære kunstscene. Ikke minst har hans bakgrunn som fotojournalist i Verdens Gang med verdens om arbeidsfelt påvirket Fronths billedsyn og tema-oppbygginger - og kunstnerskap.

I de siste år har Per Fronth arbeidet med en rekke prestisjetunge bestillingsverk, et av de siste verk er nå installert i lobbyen til Grand Hyatt New York. I 2008 laget han en 30 m2 stor fotobasert glassvegg for Michelin restauranten Rouge Tomate Inc, på Fifth Ave i New York i samarbeid med Bentel & Bentel Architects ( Modern at MOMA ).

Fronth har arbeidet med papirbasert kunst siden han startet kunstkarrieren sin i New York i 1990. Han gikk i lære hos Bob Blackburn og Esteban Chaves på legendariske Printmaking Workshop på Manhattan. Her arbeidet han med fotografi i møte med saltsyre og kobberplater. I 2004 startet var Per Fronth sammen med Ørnulf Opdahl, Kjell Nupen og Bernt Bisseth en av initiativtakerne til KGV, Kristiansand Grafiske Verksted, som de siste årene har vært et viktig trykkeri for landets fremste kunstnere.  Blandingen av fotografi, moderne billedverktøy - og sitt eget håndarbeid bekrefter Fronths særegne kunst - også på papir. Ofte innholder seriene av papirarbeidene hans et forsterket fokus på koloritt - kanskje i kontrast til en oppvekst med sort/hvitt fotografi.

I 2009 ble Per Fronth utnevnt til Nobel Kunstner - og ble selektert til å lage Diplomet til Nobels Fredspris som samme år ble tildelt til den amerikanske presidenten Barack Obama. Fronth er første fotografiske kunstner som har mottatt tittelen.

Fronths arbeider er i de permanente samlingene til bl. a. Museum of Modern Art, Wakayama, Japan, Biblioteque Nationale, Paris, Sørlandet Kunstmuseum såvel som i en rekke private og offentlige samlinger som Sting & Trudie Styler og tidligere amerikanske vise-president Al Gore, NHO, Ekebergrestauranten, NATO og MGM Grand, Las Vegas.