Gro Mukta Holter

Gro Mukta Holter

 

Gro mukta holter

Gro Mukta Holter er født på Nøtterøy i 1976. Hun er utdannet billedkunstner og bor og arbeider i Oslo. I desember 2016 åpnet hun eget atelier/showroom på Sagene i Oslo. 

Hun har et hovedfag i tekstil/kunstfag fra SHKS/Kunsthøgskolen i Oslo fra 2003. The National College of Art and Design, og Strykejernet kunstskole Oslo/Can Serrat Barcelona (1994-1996).

Gro Mukta Holter er en allsidig kunstner som arbeider innenfor maleri, grafikk, tegning, tekstil og installasjoner. Tematikken i hennes arbeider er ofte relatert til biologi, identitet, hukommelse og minner. Hun følger en figurativ og håndverksmessig tradisjon, men bildene kan også være nonfigurative.

Holter har deltatt i en rekke separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Hun har vært involvert i flere store designprosjekter i Norge, Sør-Afrika og i Asia. Hun har bla designet den norske barneserien i tinn, Lille Solstråle, og kunstdukken “Shwe-Shwe Poppi” - et prosjekt som skaper arbeidsplasser for kvinner i Sør-Afrika også i dag. Dukken har vunnet en internasjonal designpris og er hedret av blant andre Oprah Winfrey, BBC og Ingerid Schulerud. 

Holter har mottatt Oslo Kommunes Kunst og Kulturstipend for 2011 for sin separatutstilling på Oslo Bymuseum i Frognerparken.

Gro Mukta Holter er opptatt av identitet og hvordan vi formes gjennom arv og miljø, et tema som hun benytter i sin kunst. Hun stiller spørsmål ved ulike identitetsbegreper, og temaene som går igjen er hukommelse, minner, inntrykk og informasjon som hjernen mottar. I arbeidene har hun referanser til populærkultur, historie, litteratur og filosofi. 

Maleriene består av motiver i flere lag, og hun benytter en kombinasjon av neonfarger, primærfarger og sobre, utvannede pigmenter. Denne vekslingen av fargebruk henspiller på ulike kulturers bruk av farger. Det som gjerne oppleves som fremmed i én kultur kan oppleves som naturlig og tradisjonelt i en annen.