© Demokraten / Patrick Pedersen

© Demokraten / Patrick Pedersen

 

Ronny Bank

Ronny Bank (født 14.10.1971) er en norsk billedkunstner med kunstnernavnet «Bank!», oppvokst i Drammen. Han har i dag sine arbeidslokaler sentralt i Drammen sentrum.

Ronny Bank er utdannet illustratør og reklametegner fra Westerdals Reklameskole i Oslo, og kunst/design ved Birmingham Institute of Art and Design i England. Han er delvis selvlært som maler, og har arbeidet med kunst på heltid siden 2005. Han ble medlem av Norske Billedkunstnere i 2001. I perioden 2004–2007 var han styreformann i kunstnergruppen STAG!

Bank betegnes som en popmodernistisk kunstner med Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Per Kleiva og andre popartkunstnere som sine inspirasjonskilder. Han jobber i en stilren linje med akryl som sitt medium, noe som passer kunstnerens særegne uttrykk enten han jobber med portrett, akt, landskapsmotiver eller mer tegneseriebaserte motiver.

Banks statement: Jeg blir ofte stilt spørsmålet «Hvorfor maler du Mikke Mus & Fantomet?»…
 
Og svaret mitt går som følger:
Jeg jobber ikke MED verken Mikke Mus, Fantomet, Lynvingen eller noen av de andre kjente tegneseriefigurene, men med betydningen tegneserienes verden hadde og har hatt på meg gjennom barndommen. Hvilken betydning de fortsatt har på meg? Følelser de vekker? Glemte minner? Fantasiene jeg den gang gikk rundt med? Og kanskje viktigst av alt – hva som fortsatt er igjen av meg, den originale meg, fra den gang da.. 
 
Tenk bare på hvor stor betydning dette, tegneseriene, har hatt på mennesker! At selv nå, 50 år etter sin død, er Walt Disney kanskje det fremste symbolet på amerikansk kultur, og det ville i det hele tatt vært vanskelig å forestille seg en verden uten det han og andre med ham skapte. Deres verden, formet min verden!