© Wikipedia

© Wikipedia

Ola Steen

Ola Steen (født 10. juni 1952 i Vadsø) er en norsk billedkunstner, bosatt i Risør. Han har utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, linje for grafikk 1970-73. Videre har han utdannelse fra Statens lærerhøgskole i forming på Notodden 1985-87. Steen har en rekke separat- og kollektivutstillinger bak seg både i inn- og utland, og han har blant annet deltatt hele 14 ganger ved Sørlandsutstillingen og 4 ganger ved Høstutstillingen. Steen er to ganger innkjøpt av Nasjonalgalleriet og tre ganger innkjøpt av Riksgalleriet. Han er også innkjøpt av blant annet Norsk kulturråd, Statens konstråd i Sverige og Riksdagen i Stockholm.

For mange er Ola Steen kjent som «kattekunstneren», og hans store produksjon av kattemotiver er etter hvert blitt et av hans varemerker:

Hans kattemotiver er kjent og høyt verdsatt av katteelskere og kunstelskere over hele landet. Også Nasjonalgalleriet har gått til innkjøp av hans kattedyr.

– Ole Kjeldsberg Endresen i Østlandets Blad, 2013

Han arbeider med forskjellige grafiske teknikker, vesentlig etsing, koldnål og monotypi-tegning. I den senere tid har natur og menneske vært tema i hans kunstproduksjon. Isfiskeren er et motiv i en ny, stor serie av koldnålsarbeider. Sommeren 2014 hadde Steen et felles kunstprosjekt sammen med keramiker Bibiche Mourier i galleri Osebro i Porsgrunn, der temaet var hav og fisk.

I tillegg til kunstproduksjon, har Steen hatt flere engasjementer i regi av Den kulturelle skolesekken i Aust-Agder. Han har også ledet kunstformidlingsprosjekter på Agder, blant annet ved Flekkefjord ungdomsskole og ved Valle og Blakstad videregående skoler.

Ola Steen er medlem av Norske Billedkunstnere Agder (NBK-Agder) og Norske grafikere (NG).